Biografieën

Suzanne van Berkum – Fagot
Op zevenjarige leeftijd kreeg Suzanne van Berkum (1991) haar eerste fagotlessen van Bernadette Olbers. Gedurende de bachelor studeerde zij aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Johan Steinmann, waarna ze haar studie voortzette in de master aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jos de Lange. Suzanne volgde masterclasses bij onder meer Sergio Azzolini, Bram van Sambeek en Gustavo Nunez. Bij het concours voor fagottisten in 2017 won zij de orkestspelprijs. Suzanne speelde in talloze orkesten en ensembles en remplaceert momenteel regelmatig in diverse van de Nederlandse beroepsorkesten, waaronder het Radio Filharmonisch orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Orkest van het Oosten. Daarnaast treedt zij geregeld op in kamermuziekverband. Behalve als uitvoerend musicus is Suzanne als fagotdocent werkzaam en verbonden aan diverse muziekscholen.

Marco Danesi – Klarinet
De nieuwste aanwinst van Ensemble De Nootzaak is de Italiaanse klarinettist Marco Danesi. Hij speelt in verschillene kamermuziekensembles en heeft daarmee opgetreden in gerenommeerde concertzalen en omroepen zoals Muziekgebouw Eindhoven, Radio4 – VondelCS, AvroTROS, Spiegelzaal en de Kleine Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam. In 2016 richtte hij het Duo Ebano op samen met pianist Paolo Gorini, waarmee hij met verschillende internationale competitites prijzen won. Marco heeft een drang om zijn artistieke grenzen steeds te verleggen. Hij is op zoek naar nieuwe muziek en manieren om deze over te brengen op het hedendaagse publiek. Marco heeft in Milaan klarinet gestudeerd en is zijn masterstudie in 2013 in New York gestart aan het prestigieuze Juilliard en in 2016 heeft hij zijn masterdiploma behaald aan het Conservatorium in Amsterdam.

Niels Pol – Hobo
Niels Pol wist al op jonge leeftijd dat hij musicus wilde worden. Op zijn dertiende werd hij toegelaten tot de vooropleiding van het conservatorium in Arnhem. Hij studeerde bij Bram Kreeftmeijer aan het conservatorium van Zwolle en bij Ernest Rombout aan het conservatorium van Amsterdam. Tijdens zijn studie in Amsterdam volgde Niels althobo lessen bij Miriam Pastor, althoboïste bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Naast zijn activiteiten in Ensemble de Nootzaak speelt Niels bij verschillende ensembles en orkesten zoals Amsterdam Sinfonietta, Hulencourt Soloists Chamber Orchestra, Van Wassenaer Consort en Het Gelders Orkest. Niels is werkzaam als hobodocent in onder andere Zutphen, Deventer en Almelo.

 Wouter Munsterman – Piano
Wouter heeft zich tijdens en na zijn studie vooral gericht op kamermuziek en het begeleiden van zangers. Hij studeerde aan het ArtEZ Conservatorium bij Fred Oldenburg, specialiseerde zich als liedbegeleider verder aan de Messiaen Academiebij Marien van Nieukerken en het Mozarteum in Salzburg. Al snel volgden uitnodigingen van o.a. De Nationale Reisopera, Dorset Opera, het Orkest van het Oosten en Het Gelders Orkest waar hij als repetitor betrokken was bij producties zoals Die Fledermaus van J. Strauss en Don Giovannivan Mozart o.l.v. Jan Willem de Vriend, Die Entführung aus dem Serail van Mozart en Les Pêcheurs de Perles van Bizet o.l.v. Jeremey Carnall en Sweeney Todd van Steven Sondheim o.l.v. Jeroen Sleyfer. Ook wordt Wouter vaak uitgenodigd door het Valerius Ensemble waarmee hij programma’s speelde met werken van Mozart, Beethoven, Glinka en Poulenc. Met het kersverse Ensemble De Nootzaak is hij op zoek naar uitdagend kamermuziekrepertoire en staan vele concerten op de agenda. Als liedbegeleider is Wouter actief in het begeleiden van zangers zoals Claudia Patacca en Johannette Zomer. Sinds 2007 is hij verbonden als repetitor aan de zangafdeling van het ArtEZ Conservatorium in Zwolle.

Henk Veldt – Hoorn
Na het afronden van zijn Bachelorstudie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Herman Jeurissen vervolgde Henk Veldt zijn opleiding met de master aan het ArtEZ Conservatorium te Zwolle bij Fokke van Heel, welke hij in 2014 voltooide. Masterclasses volgde hij bij o.a. Ab Koster, Perer Damm en Jasper de Waal en Hans van der Zanden. Naast het spelen in diverse kamermuziekensembles speelt hij ook in uiteenlopende grotere bezettingen zoals harmonieorkesten, fanfares en symfonieorkesten. Hij remplaceerde in Rotterdam Sinfonia en het gerenommeerde Brussels Philharmonic. Ook is Henk ervaren in het lesgeven en dirigeren. Hij leidde hij diverse schoolprojecten en is momenteel als dirigent verbonden aan de verenigingen Soli te Driehuis en vereniging Emergo te Castricum.

Sluit Menu